Tijdens onderhoud of werkzaamheden in de grond of rondom het spoor komen we veel kabels, leidingen, boomwortels en ander materieel tegen. Het is zaak om deze onaangetast te laten. Met graven gaat dat wel eens mis. Wij voeren deze werkzaamheden daarom uit met behulp van onze unieke zuigwagens.

De zuigwagens zijn voorzien van krachtige ventilatoren. Planner Ron Meuer: “De ventilatoren creëren een onderdruk die krachtig genoeg is om grond, grind, porfier, zand, bladeren en meer op te zuigen. We zetten de zuigwagen voornamelijk in op moeilijk bereikbare plaatsen om te ontgraven, zodat we geen kraan of graafmachine nodig hebben.”

Schadevrij

Meuer: “Tegenwoordig liggen er bijna overal wel kabels en leidingen in de grond. Tijdens werkzaamheden wil je schade aan de kabels en leidingen natuurlijk voorkomen. Ook boomwortels wil je mijden, om het groen in leven te houden. Met graven gaat dat wel eens mis. De zuigwagen is als het ware een grote stofzuiger die de grond rondom kabels en wortels wegzuigt, zonder te hoeven graven. Hierdoor is de kans op schade miniem. Dit is ook nog eens een stuk veiliger voor onze werknemers, omdat zij niet in aanraking komen met beschadigde kabels.”

Spoorwerkzaamheden

“We zetten de zuigwagens in voor verschillende werkzaamheden, waaronder aan het spoor. Bijvoorbeeld wanneer het ballast onder de sporen is verzakt, of voor het uitzuigen van ballast dat door remzand is vervuild. We zuigen het ballast snel en gemakkelijk op, zonder schade te veroorzaken aan de spooronderdelen. Eén van onze twee zuigwagens is zelfs spoorgebonden. We hebben er een gecertificeerd onderstel onder geplaatst en verwisselbare wielen, zodat hij inzetbaar is op allerlei sporen.”

Unieke toepassing

“Wij zijn de enige in de Benelux met deze spoorgebonden toepassing. We gaan dan ook regelmatig naar Antwerpen in België om in opdracht van de gemeente onderhoud te plegen. Omdat de vraag steeds groter is, komt er volgend jaar een nieuwe spoorgebonden zuigwagen bij in ons wagenpark. Steeds meer gemeenten en organisaties zien de voordelen van de zuigwagen.”