Soms zijn speciale machines en technieken nodig om het doel te bereiken. Bij AH Vrij hebben wij die machines in huis. Zo kunnen wij o.a. grond, zand en ballast opzuigen en schadevrij graven.

Grondzuigwagen

De beste en veiligste oplossing

Met veel kabels, leidingen en boomwortels in de grond is graven met een kraan vaak niet gewenst of zelfs niet toegestaan. Dat is waar wij de grondzuigtechniek inzetten. Met de zuigwagen graven we een gat of sleuf zonder de aanwezige boomwortels, kabels en leidingen te beschadigen.

Schadevrij graven

Ga je in de openbare ruimte ondergrondse infrastructuur of boomwortels blootleggen? En gebruik je daarvoor een graafmachine? Houd er dan rekening mee dat je daarmee onnodig risico’s neemt. Hoewel KLIC-meldingen inzicht geven in de aanwezige kabels en leidingen in de grond, is anticiperen op boomwortels of andere obstakels onmogelijk. Bovendien bestaat er altijd een kans dat de graafmachine schade maakt aan kabels, leidingen of kwetsbare boomwortels. Met extra kosten en vertraging tot gevolg. Dat kan slimmer. Met de zuigwagen van AH Vrij reken je af met risico’s en kun je schadevrij grond, zand en ballast opzuigen.

Voordelen zuigwagen

 • Schadevrij graven
 • Precisiewerk op lastig bereikbare locaties
 • Een zuigafstand tot 100 meter
 • Nauwelijks hinder voor de omgeving
 • Schoon bouwterrein

 

Grote reikwijdte, breed inzetbaar

In vergelijking met een graafmachine, is materiaal weghalen met de zuigwagen van AH Vrij veel minder arbeidsintensief en minder gecompliceerd. Parkeer de wagen waar je wilt en plaats de zuigslang boven het op te zuigen materiaal. Dankzij de koppelbare stukken heeft de zuigslang een bereik tot 100 meter. Zo kun je ook op lastig bereikbare locaties komen. Naast een conventionele variant voor op de weg bieden wij ook een zuigwagen met spooronderstel. Deze is geschikt voor elk spoor. Dat maakt de zuigwagen breed inzetbaar. Zo kun je de zuigwagen inzetten voor het wegzuigen van grond en zand rondom boomwortels, leidingen en kabels. Of juist voor het wegzuigen van blad en ballast op en rondom spoortrajecten. Maar denk ook aan het vrijzuigen van heipaalkoppen, groeiplaatsverbetering, saneringen, het zuigen van proefsleuven en het wegzuigen van vloeistoffen in kruipruimtes.

Hydraulische techniek

De zuigslang heeft een hydraulische krachtarm en kan in elke richting bewegen. In de machine zit een krachtige dubbele ventilator die zorgt voor luchtstroom en onderdruk. De luchtstroom zuigt materialen tot 250 millimeter in de buurt van de zuigmond op. Het opgezogen materiaal wordt vervolgens opgevangen in een verzamelruimte: een container van 8m3 achterop de wagen. Dit materiaal kan later op een andere locatie worden gekiept in een containerbak of worden verwerkt. De ingezogen luchtstroom wordt schoongemaakt via verschillende afscheidingskamers en vervolgens over een groot oppervlak naar buiten uitgestoten.

Groen veilig goed houden

Wil je de groeiplaats van een boom verbeteren? Graven om boomwortels vrij te maken kan veel schade veroorzaken en is zeer arbeidsintensief. Met de zuigwagen zuig je de grond eenvoudig op en komen boomwortels op een veilige manier bloot te liggen. Vul het boomgat vervolgens aan met boomgranulaat of bomenvoedingsgrond. Zo houd je groen met minimale arbeid goed.

AH Vrij is specialist in

 • Vrijzuigen van boomwortels
 • Vrijzuigen van kabels en leidingen
 • Zuigen van grond en zand op moeilijk bereikbare plaatsen
 • Leegzuigen van kelders en kruipruimtes
 • Vrijzuigen van heipaalkoppen
 • Zuigen van spoorballast
 • Reinigen van spoorbanen