Het sportpark in Moerwijk Noord waar o.a. s.c.s.v. De Ster en HC Den Haag gebruik van maken is, met een door HB Advies ontworpen watersysteem, gerenoveerd tot een klimaatadaptief en toekomstbestendige multifunctionele accommodatie. Met behulp van de door ons aangelegde Trewatin bufferkelder en het Permavoid krattensysteem onder het kunstgrasveld, kan het water optimaal worden beheerd en hergebruikt. Bovendien kan het systeem het veld koelen, wat bijdraagt aan het verlagen van de zogenaamde “City Heat Map” – de warmte-uitstraling van stedelijke gebieden.

Waterbergende kratjes
Het krattensysteem maakt gebruik van het sportveld als een grote waterbuffer. Onder het kunstgras zijn speciaal ontworpen, lichtgewicht kratjes geplaatst die regenwater kunnen opvangen en opslaan. Met behulp van Rainup sensoren kan ingespeeld worden op weersomstandigheden door water vast te houden bij droogte en ruimte te creëren tijdens piekbuien. Dankzij de capillaire werking van de Permavoid kratten wordt water afgegeven aan de bovenliggende BlueLay shockpad van DutchBlue World. Wanneer de zon op het veld schijnt verdampt dit water waardoor het veld wordt gekoeld.
Water dat niet direct door de kratjes wordt opgevangen, wordt opgeslagen in extra buffers langs de zijkanten van het veld. Dit zorgt ervoor dat de zandlaag onder het kunstgras vochtig blijft, wat helpt bij het laag houden van de veldtemperatuur. Doordat dit veld minder hitte uitstraalt dan een regulier kunstgrasveld draagt het bij aan een koelere leefomgeving. Het opgeslagen water wordt daarnaast hergebruikt om omliggende velden te beregenen.
De aanleg
Voordat we aan de aanleg van het innovatieve kunstgrasveld begonnen, hebben we het natuurgrasveld gerenoveerd en de waterbufferkelder geplaatst. Na het voorbereidende grondwerk voor het kunstgrasveld kon de fundering, die bestaat uit granulaat en 4 centimeter lava, worden aangelegd. Hieroverheen zijn door een team van 14 man diverse lagen geotextiel en folie uitgetrokken. Een secuur klusje, want elke oneffenheid is terug te zien in het veld. Dankzij de geweldige inzet van collega’s en met veel aandacht voor eventuele plooien en overlap kon deze taak in één dag worden geklaard. Hierbovenop is vervolgens het krattensysteem geplaatst welke is afgedekt met een laag geotextiel, 23mm BlueLay Shockpad, nog een laag geotextiel en als laatste de kunstgrasmat met infillzand.
Duurzame stap naar de toekomst
Dankzij de gebruikte technologie konden we een ultradunne sporttechnische constructie bouwen waarbij het gebruik van nieuwe grondstoffen is geminimaliseerd en er minder grond hoefde worden afgegraven. Het resultaat? Een aanzienlijke directe reductie van CO2- en stikstofuitstoot en optimaal gebruik van waardevol regenwater! Als aannemer zijn we trots op de manier waarop dit project bijdraagt aan een duurzame toekomst voor Den Haag. Dankzij het innovatieve gebruik van waterberging, het hergebruik van regenwater en de verkoelende werking van het veld, speelt dit sportcomplex een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde, klimaatbestendige leefomgeving.












