Ik ben Thom Sonneveld en ik ben 18 jaar. Ik werk en loop stage op het gronddepot van AH Vrij. De stage is voor de BBL-opleiding die ik doe aan het SOMA College in Harderwijk. De opleiding duurt 3 jaar in totaal en na de zomer begin ik aan mijn derde, en dus laatste, schooljaar. Vanaf dat moment zal ik telkens acht weken werken bij AH Vrij en twee weken naar school.

Waar ben je het meest trots op?

Ik denk dat ik het meest trots ben op het feit dat ik al op zo’n zware shovel mag rijden. Ik ben natuurlijk nog best jong, dus ik ben erg blij dat ik die kans heb gekregen. Ik had het geluk dat ik al een trekkerrijbewijs had, waardoor ik meteen aan de slag kon met het besturen van de shovel. Mijn stagebegeleider heeft me daar een beetje bij geholpen, maar ik mocht vooral veel zelf uitproberen. Zo leer ik ook het beste. Van je fouten kun je echt leren!

AH Vrij staat voor groen, grond en infra. Met welke van deze drie werelden houd jij je het meest bezig in je werk?

Ik werk eigenlijk voornamelijk met grond op het gronddepot. Ik begin met mijn collega’s om 6 uur in de ochtend. Daarvoor doen we met z’n allen een bakkie. Gedurende de dag komt er grond binnen en wordt er grond opgehaald. Als er vrachtwagens komen om te laden of lossen, begeleid ik ze daarbij. Ook houd ik me bezig met het mengen van grondstoffen. Iedere klant of opdracht heeft weer een andere samenstelling aan grondstoffen nodig. Zodra er een bestelling binnenkomt, zorg ik ervoor dat ik de juiste hoeveelheid grondstoffen met elkaar meng. De grondstoffen raken op een gegeven moment op. Dan bestel ik weer nieuwe grond, zodat de voorraad voldoende blijft.

Af en toe is er een klusje buiten het depot waar ik mag meehelpen. Dat gaat meestal om het zeven van grond. Dan neem ik de zeefmachine mee achter de shovel en scheid ik de fracties. Het is maar net welke fractie de klant wilt.

Op welke manier zie jij de kernwaarden van AH Vrij (deskundig, ondernemend, innovatief, betrokken, betrouwbaar, duurzaam) terug in jullie manier van werken?

Duurzaamheid komt het meest naar voren in mijn werk. Op het gronddepot zorgen we ervoor dat de schone grond die binnenkomt na het keuren gezeefd wordt en weer verkocht kan worden als bijvoorbeeld teelaarde.

Innovatief zie ik ook terug. AH Vrij denkt enorm veel na over hoe er verder in de toekomst gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld met zuinige en schone machines. En dan niet alleen de machines op het gronddepot, maar ook de andere machines binnen het bedrijf.

Betrokken is ook een duidelijk zichtbare kernwaarde. AH Vrij zoekt samen met de klanten naar de beste keuzes voor de juiste soort grond, zodat bijvoorbeeld bomen het beste groeien.

“Op het gronddepot rijd ik rond met een eigen shovel. Deze weegt wel 15 ton, erg leuk om te bedienen!”

Wat maakt dit jouw ideale baan?

Het allerleukste vind ik het bedienen van grote machines. Ik vind het heel gaaf om zo’n groot voertuig te besturen en het geeft ook wel voldoening om zo’n machine in goede banen te leiden. Maar daarnaast heeft het team ook veel lol met elkaar. Dat is ook erg belangrijk.

Met mijn stagebegeleider gaat het ook erg goed. Hij is gezellig, maar ik kan ook echt van hem leren. Hij loopt rond en geeft tips. Dan zegt hij: ‘Hoezo zou je het niet op deze manier doen?’ of ‘Heb je daar al eens over nagedacht?’. Hij begeleidt me, maar geeft me ook de ruimte om zelf dingen te ontdekken.

Wat ook fijn is, is dat de teamleden allemaal verschillende leeftijden hebben. Op die manier word je een beetje volwassen en kun je veel van ze leren, omdat ze allemaal andere ervaringen hebben. Voorlopig zou ik hier nog wel willen werken!

Tegen welke uitdagingen loop je aan in je werk?

De grootste uitdaging is tijdsdruk. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er genoeg grondstoffen zijn die je aan de vrachtwagens kunt meegeven. De ene dag moet ik zand bestellen en de andere dag veen. Het ligt er maar net aan welke vakken er leeg zijn. Iedere dag komen er weer andere klanten. Soms bestelt de Gemeente Den Haag of de HABO iets bij ons, de andere dag zijn er veel kleine bedrijven of particulieren die iets bestellen. Het is belangrijk om daar goed op in te kunnen spelen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd spreek ik graag af met mijn vrienden in de schuur van een van de jongens. In het weekend sluiten we het dan altijd weer gezellig af met een biertje.