Sinds 2005 is de spoorkraan een onderdeel van het machinepark van AH Vrij. Met deze kraan, ook wel krol genoemd, kunnen we alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren zoals; grondwerkzaamheden, ballastwerkzaamheden, hijswerkzaamheden en het boren van boorbuizen. Dit doen we voor diverse vervoerders over het spoor, zoals de HTM en ProRail. De spoorkraan wordt dag en nacht ingezet, zelfs in de weekenden wanneer er werk is aan het spoor.

Doorontwikkeling spoorkraan
AH Vrij heeft hulpstukken ontwikkeld voor de spoorkraan voor het deskundig en efficiƫnt uitvoeren van de werkzaamheden binnen de railinfra. Die doorontwikkeling gebeurt continu en onderstreept onze visie op innovatie. Met de hulpstukken vereenvoudigen we het werk en kunnen we veel meer doen in korte tijd. Zo is onze spoorkraan voorzien van een snelwisselsysteem voor de spoorwielen die aangepast worden naar de verschillende spoorsoorten. Waar eerst twee uur nodig was voor de wisseling, zijn nu slechts tien minuten nodig. Op onderhoudsgebied gebeurt alles in eigen beheer. Onze (storings)monteurs staan 24/7 klaar voor het verhelpen van storingen aan de spoorkraan.

De grootste spoorkraan van AH Vrij is voorzien van OilQuick, een snelwisselsysteem dat de inzetbaarheid een stuk efficiƫnter maakt vanwege de hulstukken. Zo besparen we onder meer tijd in het wisselen en is er minder uitstoot van stationaire uren van de spoorkraan.

Inclusief LASTMOMENTBEVEILIGING (LMB)
Met ingang van 1 april 2016 voldoen al onze spoorkranen aan de Europese richtlijnen en zijn voorzien van de LMB. De zwenk- en hoogtebegrenzer, onderdeel van de LMB, zorgt ervoor dat de machinist de bovenleiding niet raakt en dat de giek niet buiten de veilige werkplek komt. Anders worden ter bescherming de bewegingen uitgeschakeld. De machinist leest vanaf een computerscherm informatie over het gewicht van de last, de afstand van de last ten opzichte van hart kraan en de hoogte van de giek. Deze toevoeging resulteert in een vooruitgang voor veilig werken, maar vergt ook een aanpassing van de werkmethode.