In de zomer van 2022 is de Rotterdamse voetbalclub Sparta officieel overgegaan op een natuurgrasmat en is het kunstgras verleden tijd. AH Vrij heeft in samenwerking met een bouwteam ervoor gezorgd dat het veld op tijd klaar was voor het nieuwe seizoen. Directeur Jan Vrij nam zelf contact op met de club toen hij hoorde over de plannen van een natuurgrasmat voor het stadion. Gerard Nijkamp is technisch directeur bij Sparta en weet zeker: “Een natuurgrasmat hoort bij het merk Sparta en we hebben gekozen voor AH Vrij vanwege de technische kennis, het portfolio en omdat we zochten naar een lokale partner.”

Combinatie Grassmaster en DrainTalent

In een korte tijd is de oude grasmat verwijderd, de grond bewerkt met een toplaag en de nieuwe natuurgrasmat geïnstalleerd. Het betreft een hybride grasmat met een uniek drainage Nijkamp vertelt: “Op onze trainingslocatie maken we al gebruik van dit systeem dat zowel de irrigatie als de drainage verzorgd. In combinatie met het hybride veld, 100% natuurgras versterkt met unieke kunstgrasvezels, kiezen we voor twee producten die elkaar versterken. Samen zorgen ze voor een duurzame grasmat die stabiel, uniform en vlak blijft. De kans op speelschade is vele malen kleiner.” Het hoofdveldveld van Sparta is tevens het eerste stadionveld ter wereld waarin een dergelijk drainagesysteem is gebouwd: een primeur en een win-win situatie.

Topkwaliteit behouden

Voorafgaand aan de gesprekken met AH Vrij waren er voldoende signalen voor een overstap op natuurgras. Nijkamp zegt daarover: “We houden rekening met de behoeften van onze spelers, supporters en sponsoren. De reacties op de grasmat op de trainingslocatie waren positief en dat was een goede reden om de techniek door te trekken naar de wedstrijden. We kregen zelfs complimenten van de tegenspelers. Inmiddels spelen we al flinke tijd op het natuurgras en wordt er door het team van AH Vrij onderhoud gedaan. Bij mijn vorige werkgevers hield ik mij niet bezig met veldbeheer en de kennis van nu heeft mij meer inzicht gegeven. Samen onderzoeken we hoe het veld zich ontwikkelt en een continue kwaliteit behoudt voor de wedstrijden.”