AH Vrij is begonnen met het ecologisch beheer van de grasvegetatie bij de TU Delft door middel van begrazing met schapen. Dit is een onderdeel van het contract Schoon, Gladheid & Groen. Het doel van dit project is om duurzaam groenbeheer te stimuleren en te ondersteunen. Door het inzetten van schapen voor het begrazen van de grasvegetatie wordt een duurzame en natuurlijke manier van onderhoud gecreƫerd.

De schapen verplaatsen zich steeds in eerste instantie over 10 hectare grond. Het grazen van de schapen zorgt voor verschraling van de bodem, wat betekent dat de bodem armer wordt en er minder voedingsstoffen in de grond zitten. Hierdoor ontstaan meer bloemsoorten, wat weer bijen en andere insecten aantrekt. Deze biodiversiteit draagt bij aan een gezonde leefomgeving. De schapen zorgen ervoor dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat in het gebied. Ze eten het gras op en laten hierdoor ruimte vrij voor andere plantensoorten om te groeien. Dit leidt uiteindelijk tot een hogere biodiversiteit.

Voor dit project wordt gebruik gemaakt van een speciale schaapsoort, een kruising tussen het Kempisch heideschaap en het Suffolk-ras. Deze schaapsoort is zeer geschikt voor begrazing omdat het alleseters zijn en goed gedijen op verschillende grondsoorten.

Al met al is het inzetten van schapen voor het ecologisch beheer van grasvegetatie een duurzame en natuurlijke manier van groenbeheer. Het zorgt voor meer biodiversiteit en efficiƫnt onderhoud. Het project bij de TU Delft is dan ook een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid en groenbeheer hand in hand kunnen gaan.