Hallo Thomas, kun je jezelf voorstellen?

Inmiddels ben ik twee jaar in dienst bij AH Vrij als uitvoerder. Vanaf mijn 16e werkte ik als shovel- en kraanmachinist, maar ik wist dat ik dat niet altijd wilde blijven doen. Via sociale media zag ik de vacature van uitvoerder bij AH Vrij. Dat leek mij een mooie stap en ervaring als uitvoerder was niet vereist. Na mijn sollicitatie kon ik al vrij snel op gesprek komen en starten. 1 mei 2022 kwam ik in dienst en in september startte mijn mbo niveau 4 opleiding tot uitvoerder infra aan het SOMA College.

Hoe bevalt het om een opleiding te volgen naast je werk?

Het was sowieso behoorlijk wennen om na tien jaar weer de schoolbanken in te gaan. Nu combineer ik dat ook nog eens met een fulltime baan en een gezin. Dat is best pittig. Elke dinsdagavond volg ik lessen in Schiedam. Daarnaast ben ik zo’n acht uur per week bezig met de huiswerkopdrachten en zijn er elk schooljaar een aantal praktijkexamendagen in Harderwijk. Die laatste zijn in het weekend. Best intensief dus, maar wel mooi dat het kan. Na de zomer start het laatste studiejaar. Maar voordat ik daarmee start ga ik mij focussen op de komst van ons eerste kindje en genieten van vijf weken vaderschapsverlof.

Waar ben je het meeste trots op?

Er zijn twee grote projecten die er voor mij echt uitspringen en waar ik heel trots op ben: Sanering Driesprong Kwintsheul en Hof van Sion in Rijswijk. Beide projecten hebben we zeer positief afgerond. Financieel, maar minstens zo belangrijk met een hele grote klanttevredenheid. Ondanks de complexiteit van de projecten en de vele betrokkenen, zijn ze heel soepel en vlot verlopen. De samenwerking was erg prettig. Het was heel fijn een ervaren collega als Maurice Herbert naast mij te hebben als projectleider. En ook buiten op de projecten kon ik rekenen op zeer betrokken collega’s en externen.

AH Vrij staat voor groen, grond en infra. Met welke van deze drie werelden houd jij je het meest bezig in je werk?

Ik richt mij volledig op de infra. Alle nieuwbouwprojecten, waarbij wij zorgen voor het bouw- en woonrijp maken van de wijk en het grove grondwerk pak ik op. Dit is best divers. Zo deed ik bijvoorbeeld de sanering in Kwintsheul ten bate van de realisatie van woonwijk Heulpark in opdracht van het bouwbedrijf. Was ik als uitvoerder verantwoordelijk voor het volledig aanleggen en inrichten van de wijkontmoetingsplaats aan het Hof van Sion, met een heel mooi park als resultaat. En heb ik opdrachten voor Staatsbosbeheer mogen uitvoeren en meegewerkt aan natuurherstel in de duinen van Noordwijk. Hierbij werd het gebied heringericht en hebben wij onder andere diverse poelen gecreëerd.

Wat maakt dit jouw ideale baan?

Grond- en landbouwwerk heb ik altijd al interessant gevonden. Dit heb ik van huis uit meegekregen. Mijn opa zat in de tuinbouw en mijn broer werkte als machinist. Dat ik iets in die richting ging doen, lag dus voor de hand. De ervaring die ik heb opgedaan als machinist komt goed van pas in mijn huidige functie. Ik weet hoe het er buiten aan toe gaat en weet wat er speelt. Dat maakt het contact met de collega’s buiten ook makkelijker. Al heb ik mij als jonkie natuurlijk best even moeten bewijzen. Ik vind het leuk om de verbinding te maken tussen binnen en buiten en de collega’s enthousiast te maken voor een project. We doen het echt samen! Zelf kan ik ook heel veel leren van meer ervaren collega’s binnen AH Vrij.

Ik wordt niet blij van dagen achter een bureau op kantoor. Als uitvoerder ben ik lekker veel buiten aan het werk. Soms komen we daarbij in gebieden die normaal gesloten zijn voor bezoekers, zoals natuurreservaten in de duinen. Heel bijzonder is dat. Daarnaast is het erg leuk om echt iets bij te dragen aan de omgeving en resultaat te zien van je werk. Of het nu die mooie nieuwe woonwijk is of een natuurgebied waaraan ik mocht werken. Je gaat er anders naar kijken. En hoe mooi is het om je kinderen te kunnen laten zien wat jij mede mogelijk hebt gemaakt.