Ik ben Luke Smit, 17 jaar en ik werk bij AH Vrij. Op dit moment zit ik op de shovel op het depot en verwerk en mix ik grond. Mijn broer werkte hier al toen ik nog op de middelbare school zat. Ik ging wel eens de zaterdagen met hem mee om te kijken wat hij deed op het werk. Het werk leek mij erg leuk dus heb ik contact opgenomen met Rick Vrij en kon ik als zaterdag- en vakantiekracht aan de slag bij AH Vrij.

Inmiddels ben ik eerstejaars student aan het SOMA College in Harderwijk, de vakschool voor infra. Ik doe hier de eerste twee jaar grond-, weg-, en waterbouw en daarna twee jaar de machinistenopleiding. Daarnaast kan ik dan bij AH Vrij drie dagen per week als BBL-er (Beroeps Begeleidende Leerweg) aan het werk.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik breed inzetbaar ben en mezelf kan redden op diverse machines. Ik kwam hier werken en kon allerlei verschillende dingen oppakken. Ik wil ook veel leren. Maar eigenlijk ben ik gewoon trots dat ik van kleins af aan al bezig ben met machines. Mijn vader is mijn voorbeeld, die zit ook in het vak. Hij heeft altijd op de shovel gezeten en zit nu op de kraan. Mijn broer trouwens ook. Als klein ventje ging ik vaak met mijn vader mee naar zijn werk. Ik mocht dan soms ook op de machine zitten. Dat was heel gaaf en mede daardoor wilde ik ook shovelmachinist worden. Tijdens de laatste lockdown mocht ik ook met mijn vader mee naar zijn werk om te helpen. Ik kon dit combineren met school doordat ik mijn huiswerk daar in de kantine kon maken.

AH Vrij staat voor groen, grond en infra. Met welke van deze drie werelden houd jij je het meest bezig in je werk?

Groen en grond. Ik werk op het gronddepot waar klanten groen en grond komen brengen en halen. Je kan veel verschillende vakken leren bij AH Vrij. Je kan hier hovenier worden, vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist, tractorchauffeur; je kan echt alles oppakken.

Op welke manier zie jij de kernwaarden van AH Vrij (deskundig, ondernemend, innovatief, betrokken, betrouwbaar, duurzaam) terug in jullie manier van werken?

De werknemers bij AH Vrij zijn heel betrokken. Wij leveren betrouwbare, kwalitatief hoogwaardige producten en recyclen zoveel mogelijk. Daar doen we dan ook ons best voor. Ondernemend is AH Vrij ook. We bieden klantgerichte oplossingen. We werken samen met collega-bedrijven en houden elkaar scherp. En, als iets moet gebeuren, dan gebeurt het ook: we doen wat we beloven.

“ Je kan hier hovenier worden, vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist, tractorchauffeur; je kan echt alles oppakken. ”

Wat maakt dit jouw ideale baan?

Ik vind het heel leuk om een machine te bedienen. En ik vind het ook tof om de machine te onderhouden en netjes te houden. Twee weken geleden heb ik een eigen machine gekregen. Ik houd hem goed schoon en heb de machine eigen gemaakt. Zo heb ik er bijvoorbeeld lampjes ingebouwd. Ik heb een bak die alleen op mijn shovel past en die kan extra hoog kiepen. Dat is de enige bak met deze functie en daar ben ik heel zuinig op.

Tegen welke uitdagingen loop je aan in je werk?

Ik ben nieuw in het vak en kan nog veel leren. AH Vrij zet me in op plekken binnen het bedrijf waar ik de meeste ervaring op kan doen en zo goed kan groeien. De uitdaging is alles op tijd klaar krijgen ook als het heel erg druk is.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Vroeger gamede ik best veel, maar nu ga ik liever met mijn vrienden wat leuks doen. Op de zaterdagavond drinken we dan bijvoorbeeld gezellig een drankje.