Op 1 februari 1958 heeft Abraham Hubertus Vrij ofwel Bram Vrij zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als Loonbedrijf voor boeren in de omgeving van Den Haag. Op 1 februari 2023 bestond het bedrijf AH Vrij dus 65 jaar.

In de jaren ’70 vertrokken, door uitbreiding van de stad Den Haag, veel boeren uit de regio en daarom besloot Bram om zich te gaan richten op het werk in het openbare groen. Dit deed hij als eerste voor de gemeente Rijswijk. Omdat Bram nauwelijks groenkennis had, is zijn zoon Jan gaan studeren op de middelbare tuinbouwschool in Utrecht.

Begin jaren ’80 is AH Vrij een VOF geworden tussen Bram en zijn zoon Jan Vrij. Na de Middelbare Tuinbouw School is Jan in het bedrijf gaan werken als tractorchauffeur en groeide door tot leidinggevende naast zijn vader. In 1989 verhuisde het bedrijf naar een grotere locatie op ‘t Haantje waar in 1992 een naastgelegen rozenkwekerij werd overgenomen. Het bedrijf was inmiddels gegroeid naar 25 medewerkers en werkte alleen nog maar in de openbare ruimten. Op 21 maart 1998 is Bram Vrij overleden en heeft Jan Vrij alle aandelen overgenomen. In de jaren daarna heeft Jan een naastgelegen Amaryllis kwekerij erbij gekocht, beide kwekerijen gesloopt en een grondbank opgericht. In 2012 kwamen er vanuit de gemeente Rijswijk herinrichting plannen voor de bedrijfslocatie van het bedrijf. Uiteindelijk is het bedrijf gevestigd in Wateringen op de huidige locatie.

Toetreding Rick Vrij

Vlak voor de verhuizing naar Wateringen, is na goed onderling beraad, besloten dat de zoon van Jan, Rick Vrij gaat werken binnen het bedrijf AH Vrij met de mogelijkheid dit later over te nemen. Rick is begonnen met 10% van de aandelen. Zijn werk bestond toen uit tractorchauffeur daarna voorman, uitvoerder en planner. Inmiddels bezit Rick het merendeel van de aandelen en is hij operationeel directeur.

Verhuizing Wateringen

Op 14 april 2014 werd het pand aan de Stoelmatter 41 in Wateringen feestelijk geopend. Inmiddels is deze locatie ook al weer uitgebreid met twee naastgelegen bedrijfslocaties en één projectlocatie in Delft. Onze locatie in Wateringen is gelegen op een bedrijventerrein, wat een dure locatie is als je vanuit een agrarische omgeving komt, maar het voordeel is dat er geen of weinig beperkingen zijn. De opening van ons bedrijfspand heeft ons veel zichtbaarheid gegeven en daardoor is het bedrijf ook weer gegroeid. Er werken inmiddels ca 100 tot 150 medewerkers, afhankelijk van de seizoenen.

Toekomstperspectief

Naar de toekomst kijken gebeurt wel, maar heel ver vooruitkijken in deze branche gaat niet, daarvoor zijn we te afhankelijk van de politieke conjunctuur bij onze opdrachtgevers. Die verandert elke vier jaar maar daar proberen we wel altijd op in te spelen. Daarnaast komen er ook veel uitdagingen op ons pad zoals op dit moment de elektrificatie van onze machines. We hebben ca 1450 machines, vrachtwagens en auto’s en die moeten allemaal emissieloos worden. Zoals veel uitdagingen in ons bestaan proberen we deze uitdagingen om te zetten in een kans.